FINDIKÇIYLA DALGA GEÇİYORLAR...

BFÜD Başkanı Mehmet Öztürk,2021 Yılında fındık alımında yaşanan düşüşe hükümetin el koymasını istedi.

Tüm dünyayı sosyoekonomik yönde etkisi altına alan yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Türk fındık üretim ve ticaretini de olumsuz etkilediğini ifade eden BATI KARADENİZ fINDIK üRETİCİLERİ  YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ  Başkanı Mehmet Öztürk,salgına rağmen çiftçilerin üreterek tarımsal alanda ülke ekonomisine gerekli katkıyı sunduğunu ve sunmaya da devam edeceğinin altını çizdi.

Öztürk, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye'nin 2020 yılı tahmini fındık rekoltesinin 665 bin ton belirlendiğini anımsatarak şöyle devam etti:

"Fındık üreticisi üretim anlamında bereketli bir hasat sezonu geçirdi diyemeyiz.Bu yıl ürün rekoltesi 450-500 bin ton kapasitesindedir.. Pandemi nedeniyle morali bozuk olan üretici, hasat öncesi sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamış olduğu fındık taban fiyatıyla bahçesine yüksek moralle girdi. Ancak, Toprak Mahsulleri Ofisinin 2020 yılı fındık alım fiyatı olan 22,5 lira, serbest piyasada 27 liranın üzerine kadar yükseldiği görüldü..  Köylünün 30 Tl beklentisi ,Fındık fiyatındaki bu yükseliş, kasım ayında "fındık tekellerinin"  müdahalesi sonucu 23,5 liraya hatta şu anda 22.00 Tl  seviyesine indiğini görüyoruz.

Serbest piyasada 2020 yılını 23,5 lira bandında kapatacak olan fındığın 2021'de yeniden gerçek değerini göreceğini kaydeden ÖZTÜRK, "TMO'nun alım kampanyasını 30 Nisan 2021 tarihine kadar uzatmasının üretici için bir çıkış yolu hatta 30 Tl seviyesinde fındık alımı yapılacağı beklentisi içinde olduk. Ancak hala fiyatlar nedeni belli bir pazar oyunu ile düşüşte.Köylüyü zora sokan bu tutuma dur demeliyiz."

 Üreticilerin bu yıl ürününü ihtiyacı kadar pazara indirdiğini belirten Öztürk, "Üreticinin elinde halen fındık var ve bu fındığa da başta tekelciler olmak üzere sanayicinin ihtiyacı var. Sanayici direniyor.Üretici de.Ama zor günler kapıda.Üreticimiz de bunun bilincinde ve ona göre hareket ediyor.Tüccar Fındıkçı ile adete dalga geçer gibi fiyatları aşağı çekme uğraşı içinde.Çiftçinin (Fındıkçının) 2020 Yılında Tarım Kredi borçları 2021 yılında İcralık olacağı dikkate alınarak, hükümetin Fındıkçıyı tüccar esaretinden kurtarması gerektiği düşüncesindeyiz."

TARIM KREDİ AF GETİRMELİ

Öztürk, "Başta Alaplı,Ereğli,Akçakoca'da toplamda 20 bin üzerinde fındık üreticisi mevcut.2020 Yılı hasat döneminde ürün azlığı rekolte düşüşü beklenen seviyede olmadı.Ancak Tarım Kredi Borcu olan fındık üreticilerimiz mağdur.Hükümet derhal bu konuda daha geç kalmadan ,üretici için af getirmelidir.Aksi halde çok sayıda köylü icralık olacak, ev ve arsaları ,makine teçhizatları satılma ile karşı karşıya kalacaktır."

Mehmet Öztürk, 2021 yılının fındık üreticileri için bol ve bereketli bir yıl olmasını diledi.



  • Çarşamba 9 ° / 4.4 ° false
  • Perşembe 9.2 ° / 7.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 11.7 ° / 8 ° Güneşli
Zonguldak nöbetçi eczaneleri