Tarih: 23.05.2022 19:05

“Çiftçimiz her şeyimiz" projesi Kdz.Ereğli’de meyvelerini veriyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Karadeniz Ereğli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Ziraat mühendislerinin desteğiyle fındık başta olmak üzere çeşitli sebze ve meyve üretiminde verim ve kalitenin artırılması faaliyetleri kapsamında hazırlanan ve yaklaşık 4 aydır sahada uygulamalı ve teorik destekli eğitimlerle süren "Çiftçimiz her şeyimizdir" projesi meyvelerini vermeye başladı.

Haber Merkezi - Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce, doğru tarım hareketi ile kayıpların önlenip, verim ve kalitenin artırılması amacıyla başlatılan ve ziraat mühendisleri tarafından saha da anlatılan "Çiftçimiz her şeyimizdir" projesi yüzlerce çiftçinin yüzünü güldürdü. Tarım İlçe Müdürlüğünün sorumluluk alanındaki 137 köy ve mahalleden 70'ine ulaşıldığı açıklanırken, Tarım İlçe Müdürü Osman Günaydın, hem devam eden projenin detayları hem de yakın zamanda uygulanmaya başlayacak yeni projelerle ilgili bilgiler verdi.

Karadeniz Ereğli'nin Bölücek Mahallesi'nde, çiftçilikle uğraşan Mihriban Çimen, Tarım İlçe Müdürlüğü mühendislerine teşekkürlerini sunarak; "Kazancımı bahçemde tarım yaparak sağlıyorum. Çocuklarımın eğitimi ve evin bütçesine destek olmak amacıyla başladım bu işe.

Bir yıla aşkın süredir tarımla ilgileniyorum. Daha öncesinde de yapıyordum ancak yeterli bilgiye sahip olmadığım için ürün zayiata uğruyordu. Her sefer kuruyordu, tekrar tekrar tazelemek zorunda kalıyordum. İlçe Tarım Müdürlüğü ziraat mühendislerinin verdiği kurslarla çok daha bilinçli uygulamalar ile hem ürün kaybı önlemdi hem de verim artışı ciddi şekilde sağlandı. Nerelerde yanlışlar yaptığımı da fark ettim. Toprak analizinin faydasını öğrendikten sonra toprak analizi yaptırdım ve bütün değerlerin yüksek olduğunu öğrendim.

Toprağımdaki değerler yüksek olduğu için ve ben bunu bilmeyerek daha fazla gübreleme yaptığımdan kaynaklı ürünlerimin kuruduğunu öğrenmiş oldum.

İlçe Tarım Müdürlüğündeki uzmanlarımızın destekleriyle daha bilinçli gübreleme yaptıktan sonra farklı gördük. Önceden zarar gören, kuruyan ürünler şimdi aynı yerde daha kaliteli ve fazla şekilde oluyor.

Moralim düzeldi, ürünüm artınca durum keseme de yansıdı. Daha hevesli olmaya başladım bu işte. Arkadaşlarımın, ailemin yardımıyla bu işi hep birlikte sürdürüyoruz.

Çilek, patlıcan, domates, salatalık yetiştiriciliği konusunda da çok faydalı bilgiler verildi. Bu alanda da başarılı olmaya başladık çok şükür. Daha önce kulaktan duyma yöntemlerle bir şeyler yapmaya çalışıyordum ve hep zarar ediyordum. Mesela arkadaşım kendi toprağına fayda sağlayan gübreyi öneriyordu ben de onu kullanıyordum. Topraktaki değerler farklı olunca başka toprakta faydalı olan gübre benim toprağıma yaramıyordu. Bu kurslardan sonra neyi, ne kadar ve ne zaman kullanacağımı öğrendim. Buna göre çalışıyorum. Ereğli İlçe Tarım Müdürlüğüne, bünyesindeki mühendislere ve destek veren herkese çok teşekkür ediyorum."

ZİRAAT MÜHENDİSİ ERCAN: 1800 ÇİFTÇİMİZE ULAŞTIK

Kdz. Ereğli İlçe Tarım Müdürlüğü'nde Ziraat Mühendisi Ali Ercan; "İki yıldır Tarım İlçe Müdürlüğünde çalışıyorum. Çiftçi ve üreticilerimizi bilgilendirme amaçlı kurslar, toplantılar düzenliyoruz. Hem sahada hem de teorik olarak genel bilgilendirmeler yapılarak takipçisi oluyoruz. Toprak analizlerinin yaygınlaştırılması, hastalık ve zararlarla mücadelenin daha etkin hale getirilmesi, gübrelemenin daha doğru yapılması için eğitimler veriyoruz. Genel olarak ta bölgemizde fındık yetiştirildiği için fındık üzerine onun dışında seralarla alakalı - örtü altı bilgilendirmeye gerçekleştiriyoruz.

Çiftçilerimizin de sorduğu, merak ettiği soruları cevaplayarak faydalı olmaya çalışıyoruz. Ereğli köy ve mahallelerinde birkaç ay içerisinde yaklaşık 1800 çiftçimize ulaştık. Eğitimlerimiz devam ediyor. Daha ulaşacağımız yerler var. Bu çalışmalarımız yaklaşık 8 aydır devam ediyor. Son 4 ayda daha da yoğunlaştı. Çok güzel geri dönüşler oldu. Bu çalışmalarımızı daha sürdürülebilir hale dönüştürerek devamlı olmasını planlıyoruz. Her zaman çiftçimizin yanında olacağız. Çiftçimiz her şeyimizdir."

MÜDÜR GÜNAYDIN: 70 KÖY ve MAHALLEYE ULAŞILDI

Karadeniz Ereğli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Osman Günaydın; "'Çiftçimiz her şeyimiz' projesi aktif olarak dört ay önce başladı. Öncesinde de çiftçimize destekler veriyorduk.

Pandemi döneminde kırsal kesimle çok fazla irtibat sağlayamadık ancak normalleşmeyle beraber ciddi anlamda kapsamlı programlama yaptık, ekipler oluşturduk. Konu uzmanı ziraat mühendisi arkadaşlarımızı sahalarda çiftçilerimizi daha iyi aydınlatmak adına projemizin startını verdik.

Proje kapsamında bölgemizde 12 bin 50 çiftçimiz vardır. Bunlarım hepsine tek tek ulaşmak adına yollara çıktık. Önemli yol kat ettik. Eğitimler kapsamında bölgemizin en önemli ürünü olan özellikle fındıkta, üretim teknolojileri hasat kayıpları, gübreleme faaliyetleri gibi temel konularda faydalı olabilmek ve bununla beraber birim alanda elde ettiğimiz verimin maksimuma çıkarılmasını amaçlamaktayız.

Şimdiye kadar, 70 köy ve mahallemizde toplam bin sekiz yüz çiftçiye ulaştık. Bu sezon içerisinde, 67 köy ve mahalleye daha ulaştıktan sonra bitirmiş olacağız. Projemiz şu anda takdirle karşılanıyor. Vatandaşlarımız memnuniyetlerini ifade ediyorlar. Çiftçilerimize, hem teorik anlamda hem de uygulamalı eğitimler veriliyor.

Bizim bu projedeki amacımız öncelikle vatandaşlarımızın, çiftçilerimizin doğru gübre kullanması, toprak analizinin neticesine göre gübre uygulaması, tarımsal ve kültürel faaliyetlerini yerine getirmesini amaçlamaktayız. Dolayısıyla biz bu şekilde bir sürü kaybının önüne geçmiş oluyoruz. Daha doğru gübreleme ile daha yüksek verimin elde edileceğini biliyoruz. Bunun haricinde rekoltemizin artırılması adına budamanın zamanında yapılması, hasat işçiliklerinin de zamanında ve doğru yapılmasını da amaçlamaktayız.

Amaç, çiftçimizin daha yüksek derecede, kaliteli verim elde etmesine yöneliktir.

'PANDEMİNİN BİTMESİYLE PROJEMİZ YEŞERDİ'

Bölgemizde ürün desenimizin yüzde 95'ini fındık oluşturuyor. Yaklaşık iki bin çiftçimizin de irili-ufaklı seraları var. Buralarda da sebze, çilek üretimlerimiz gerçekleşmekte, bu ürünlere de ayrıca değiniyoruz.

Bunun haricinde de halk eğitim, adem kapsamında da sera eğitimleri verilmekte ve bakanlığımızın doğrultusunda sera yapmak isteyen çiftçilerimize de kırsal kalkınma kapsamında yüzde elli desteğimiz sağlanmaktadır.

Bu proje pandeminin bitmesiyle yeşeren bir projemiz oldu. Salgın döneminde bir kez daha belirgin şekilde anladık ki, çiftçimiz-üretimsizlik olmadan olmadığını, her zamankinden daha fazla üretime ihtiyaç olduğunu herkes gördü.

GELECEĞE YATIRIM OLACAK YENİ PROJE

Önümüzdeki aylarda da, 'Ağaç yaş iken eğilir' başlığıyla yeni bir proje başlatacağız.

Bu projenin amacı, 'Z' kuşağı dediğimiz çocuklarımıza tarımı, üretimi sevdirmek, çocuklarımızın meyveleri, sebzeleri, toprağı tanımasını ve bu bağlamda sevmesini, heveslendirerek kabullendirmeye çalışacağız.

Bu şekilde de gelecek kuşaklarımıza, toprak, tarım sevgisi aşılamış olacağız...

Ayrıca, yakın zamanda Tarım Bakanlığımızın her yıl olan 'Lider çocuk kampı' projesi kapsamında da Zonguldak ilini biz temsil edeceğiz.

Bu amaçla Tarım Bakanlığımızın bu seneki moddosu 'Balıkçılık ve Su Ürünleri' bununla ilgili 1-3 Haziran arasında, ilçemizde malum balıkçı barınağımız mevcut. Oradan 35 çocuğumuza balıkçılık endüstrisi ve bununla alakalı kamp yaptıracağız şimdiden bununda müjdesini vermiş olalım."

      

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —