Toplantıda ilk konuşmayı yapan Kdz. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, “Bölgemiz ve Turizm” konulu sunumunda önceki görev yerlerinde benzer çalışmalar yapıldığını belirterek, turizmin uzun vadeli ve profesyonel çalışma gerektiren bir iş olduğuna dikkat çekti.
Çorumluoğlu, bölge ekonomisinin uzun yıllar Erdemir ve TTK’ya dayalı olduğunu hatırlattığı konuşmasında sanayi devam ederken de turizmin canlanabileceğine belirtti.
Kaymakam İsmail Çorumluoğlu, “Turizmde kalıcı işler yapmak istiyoruz” diyerek, ilçede gerçekleşen festival kültürünü de devamından ve gelişmesinden yana olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Buraya bir turist geldiğinde, ayakkabı boyacısından tutun, yöresel ekmek satan vatandaşına kadar herkes para kazanır. Turizmde böyle bir çeşitlilik vardır. Bu meyanda kendi birimlerimizde de eksiklikler gördüm. Bunları düzeltmek için çaba yürütüyoruz. Geçtiğimiz propaganda döneminde de tartışılan bir festival kültürü var. Yapılsın, yapılmasın şeklinde yaklaşımlar var. Bu konuda kanaatimi belirtmek isterim. Her yörenin kendine göre bir anlayışı vardır: Ereğli’de bir festival kültürü varsa, bu festivalin devamından yanayım. Çeşitli sebeplerle festivaller ertelenir. Ama oranın kültürü ve yaşamına uygun festivallerin devam etmesinden yanayım. Sayın Belediye Başkanımızla da ben istişare ettim. Bu çalışmanın yapılmasını canı gönülden istiyorum.”
Çorumluoğlu, festivaller haricinde diğer haftalarda da çeşitli etkinlikler yapılabileceğini ifade etti.
Kaymakam Çorumluoğlu, ayrıca Devrek-Ereğli yolunun tamamlanamamış olmasının önemli bir eksiklik olduğuna değinerek, “Turisti getirebilmek için öncelikle ulaşımla ilgili sıkıntıların aşılması gerekir. En büyük dezavantajımız Devrek yoludur. Devrek yolunun tamamlanmamış olması Turizmimizde bir eksidir. Ne yapıp edip bu Devrek yolunu bitirtmemiz gerekiyor. Müteahhitle ben görüştüğümde, Çaylıoğlu’na kadar kısmın Eylül, ekim ayında biteceğini taahhüt etti. Öbür tarafta da bir kısım yapıldığından, 12-13 kilometrelik bir bölüm var. Orası da Bayburt İnşaat’ta olduğundan, onların gidişatı belli olmadığı için sıkıntılı bir yolumuz kaldı. Bana göre çeşitli efsaneler söylense de o Devrek yolunu bitirtmemiz gerekiyor ve önünde kimsenin engel olarak durmasına izin vermememiz gerekiyor. Dolayısıyla bu devlet yatırımıdır, biz kamu bürokrasisi olarak bunu takip etmemiz gerekiyor.” Turizmde Türkiye’de yapılan önemli eksiklerden birinin de satarken Destinasyon olarak Turizmin satılamaması olduğunu belirten Ereğli Kaymakamı, “Zonguldak merkez kendi çapında turizmi satmaya çalışıyor, Çaycuma Filyos hattı kendi çapında satmaya çalışıyor, Devrek baston satmaya çalışıyor, biz burada bir şeyler yapıyoruz, Alaplı Gümeli’yi satmaya çalışıyor, Akçakoca satıyor. Akçakoca eskiye göre şu anda zor satıyor. Neden? Çünkü artık deniz ve kum turizmi Türkiye’de yavaşladı. Akçakoca’da deniz kum varken, Antalya bu kadar gelişmiş değildi, Bodrum Fethiye bu kadar gelişmiş değildi. Siz zamana ayak uyduramazsanız geride kalıyorsunuz. Bunu destinasyon olarak satmaya çalışırsanız, Zonguldak Ereğli, Çaycuma, Akçakoca, Alaplı, belki Akçakoca’yı veya Safranbolu’yu da içine alan bir satım içine girersek daha başarılı oluyorsunuz” şeklinde konuştu.