Tarih: 10.12.2020 22:12

FINDIK ÜRETÜCİSİ TÜRKİYENİN EN BÜYÜK GÜCÜDÜR..

Facebook Twitter Linked-in

2020 Yılı Fındık Üretiminde yaşanan 30-40 'lık ürün düşüşüne rağmen geçen yıl 2019 Yılının 12. ayında 27 Tl' ye yükselen FINDIK fiyatının 10 gün öncesine kadar 23.50 -25 Tl seviyesinde iken, ,son günlerde 21.00 tl seviyesine inmesine neden olan "Tüccar Oyunu" ,üreticileri hüsrana uğratıyor.
 
Bizler ,Batı Karadeniz Bölgesi Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak ,üretici üzerinde oynanan fiyat oyunlarına son verilmesini,Hükümetin ; Türkiye'nin en büyük Tarım girdisinin sağlandığı Fındık Ürününün koruması amacıyla piyasanın altında alımlara engel olmasını talep ediyoruz.
 
Doğu ve Batı Karadeniz Bölgesi'nde ; Ereğli,Alaplı ve Akçakoca Fındık Üreticilerinin beklentisi olan 25.Tl ve daha yukarı fiyatın aksine 21.00 Tl seviyesine düşmesi rastlantı değildir.
“Serbest piyasa kurallarının geçerli olduğu şartlarda ne yaparsanız yapın üretici zarar eder. Piyasayı belirleyen hükümetin desteğiyle ihracatçı ve tüccar olduğuna göre buradan üretici lehine bir gelişme beklenemez. Sürekli belirttiğimiz gibi tarım yasaları üreticileri gözeten yerden yeniden yazılmalıdır. Başta serbest piyasa uygulaması terk edilmeli. Tarım alanında yapılması gerekenler çok. Fiyat, üreticilerin de içinde olduğu bağımsız bir komisyon tarafından belirlenecek maliyet hesaplamasından sonra belirlenmelidir. Sermaye üretilen her üründe maliyet hesabı yaparken tarım ürünlerinde bu yöntem kullanılmıyor. Hükümetin ve ihracatçıların her adımı üreticilerin mağduriyetine neden olmaktadır. Bu olumsuzluğu ters yüz etmenin yolu, üreticilerin örgütlenmelerinden, sendikalarına sahip çıkmalarından geçiyor. Yerli ve yabancı tarım şirketleri örgütlü, üreticiler de örgütlü olmak zorundadır"
 
Biz Fındık Üreticileri bu gidişe dur demek için Ordu,Giresun,Trabzon,Samsun,Düzce,Adapazarı,Zonguldak illeri olarak bir platform etrafından birleşerek, daha güçlü olmak zorundadır.Bu illerdeki bütün Fındık Üreticileri Dernek ve Kooperatiflerin dayanışma içinde olmaları zaruret haline gelmiştir.
 
Biz Fındık Üreticileri bu ülkenin tarımsal alanda en çok girdi sağlayan kesimiyiz.Bizim ürünümüzün fiyatını iki,üç "Tekelci Ferroro " gibi firmaların yarattığı spekülatif alımlar artık biz üreticileri üretimden düşüşe sürüklerken, tarlalara "ipotek koymaya " kadar varan olumsuzluklar yaşanmasına neden olmaktadır.
 
Değerli üretici dostlarımız,
Bu ülkede yaklaşık 440 bin üretici, 700 bin hektar alanda fındık üretimi yapmaktadır.
Biz bir gücüz.Bu gücün birleşmemesi ,karşımızda olan tüccarı daha da güçlü hale getirmektedir.
"2019-2020 ihracat döneminde 343 bin 561 ton iç fındık ihraç edilmiş ve miktar bazında Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaşılarak yeni bir rekor kırılmıştır. Bu ihracat karşılığında ülkemize sağlanan döviz girdisi ise 2 milyar 312 milyon 45 bin 738 dolardır."
 
O halde Türkiye Ekonomisinin tarımsal girdisinde en büyük mahsulünü yetiştiren bizler ,fındık fiyatlarındaki bu düşüşün ve ettiğimiz zararın giderilmesi için el ele vererek, Doğu Karadenizken ,Batı Karadeniz'e kadar büyük bir yelpazeye sahip olan Fındık Üreticileri üzerinde oynana fiyat oyunlarını bozmak için Ankara'ya sesimizi duyurmak zorundayız.
 
Bu anlamda ülke genelinde tüm FINDIK üreticilerinin ortak sesi olabilecek ;FINDIK PLATFORMU adı altında birleşerek, haklarımızı aramalıyız.
Aksi halde ,Fındık tarlaları 3-5 yıl içinde kendi kaderine terk edilerek, Yabancı Firmaların elinde olmaya başlayacaktır.
 
Tarım diyarı Türkiye'nin bu zor süreci atlatması için zaman geçirmeden FINDIK PLATFORMU adı altında hazırlanacak raporun hükümete verilerek, fındık üreticisinin mağduriyetinin giderilmesini sağlamalıyız.
 
2020 Yılı Fındıkçının en zor yılı oldu.COVID19 Sürecinin de etkisi ile daha çok zarar gören üreticilerin yanında olması gereken Ziraat Odalarının, tarım Kredi Kooperatiflerinin üretici yanında olmaması ,tarımdan kopuşa neden olurken, Çiftçi Borçlarının yapılandırılmaması ile baş gösteren ,"Çiftçinin malına, tarlasına haciz işlemleri derhal bırakılmalıdır."
 
Değerli Fındık Üreticileri, şu andan Fındığın Çerzde satışı 100-110 Tl dir.Yani 1 Kg Fındığı 22 Tl'den alan Tüccar 2 Kg 'dan 1 Kğ İç Fındık elde ettiğine göre, Fındığın en az 30 Tl olması gerekmektedir.
 
Fındıkta Sömürü hat safhadadır.Dolayısı ile üretimden gelen gücümüzü kullanarak, tarım kesiminden geçinen bizlerin sesi olacak bir oluşuma büyük bir ihtiyaç vardır.
 
Bu çağrımızın 2021 Yılında daha geniş kitlelerce paylaşılacağı umuduyla, 2021 Yılının tüm Fındık Üreticilerine ve halkımıza sağlıklar getirmesi temennisi ile saygılar sunarım. 10.12 .2020
 
Mehmet Öztürk
Batı Karadeniz Fındık Üreticileri
Yardımlaşma ve dayanışma Derneği



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —