Flaş elektronik sigara kararı...

Elektronik sigara ile türevlerinin ithalatının yasaklandığı Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete?de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan karara göre elektronik sigara ve türevlerinin ithalatı yasaklandı.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’nda, “Sigara, sarmalık kıyılmış tütün mamulü, pipoluk tütün mamülü, yakılarak tüketilenler ve nikotin içersin ya da içermesin tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan elektronik sigara ve elektronik nargile dahil her türlü mamul ve bu mamullerin tüketiminde kullanılan elektronik cihaz, aksam, yedek parça ve solüsyonların ithali yasaktır. Ticaret Bakanlığı, birinci fıkra kapsamında ithali yasaklanan eşyanın yolcu beraberinde girişine ve transitine ilişkin düzenleme yapmaya yetkilidir” ifadeleri yer al

ALO 184 SABİM'İ ARAYABİLİRSİNİZ!

Elektronik sigara yasak olmasına rağmen bu sigaraların satışı internet sitelerinde, sosyal medya hesaplarında bile yapılıyor. Elektronik sigarayı satana ve bu sigaraları içene herhangi bir cezai yaptırım uygulanacak mı?

Elektronik sigaranın ülkemize girişi kaçak yollarla, internet üzerinden ve kişisel kullanım amaçlı olarak yurtdışından yolcuların beraberinde getirmeleri ile olabilmektedir. Gerek internet üzerinden satış gerekse bir işletmede satışına şahit olunması durumunda ALO 184 SABİM hattı üzerinden ulaşılan Tütün İhbar Hattına bildirimde bulunulabilir. Elektronik sigara artık bir tütün ürünü olarak kabul edildiğinden tütün ürünlerine uygulanan mevzuat elektronik sigaralar için de geçerlidir.

Elektronik sigaranın, tütüne oranla daha az zararlı olduğu düşünülüyor. Sigarayı bırakmak isteyenler önce elektronik sigara alarak işe başlıyor. Gerçekten daha az zararlı mı?

Elektronik sigaralarda da diğer sigaralarda olduğu gibi çok çeşitli kimyasallar bulunmakta ve en az diğer tütün ürünleri kadar sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Elektronik sigara bir tedavi aracı ya da ilaç olarak tasarlanmış bir ürün değildir ABD da^hil olmak u¨zere pek c¸ok u¨lkede önceleri sigara bırakmaya yardımcı yo¨ntem olarak piyasada yer alsa da artık bu s¸ekilde lanse edilmemektedir. Elektronik sigara, içerdiği nikotin ve çeşitli aromalar nedeniyle sigaradan kurtulmaya değil bağımlılığın devam etmesine neden olmaktadır. Kanser hastalarıyla yapılan bir çalışma elektronik sigara kullanıcılarının takiplerde elektronik sigara kullanmayanlara göre 2 kez daha fazla sigara içtiklerini göstermiştir. Söz konusu ürünlerin içeriğinde yer alan propilen glikol ve diğer maddelerin solunum yolu ile kullanılmasının zararsız olduğuna veya daha az zararlı olduğuna dair herhangi bir bilimsel kanıt yoktur.

En son ABD'nin California eyaletinde yolculuk yapan birinin cebinde elektronik sigara patladı ve kişi hastaneye kaldırıldı. Bunun başka örneklerini defalarca gördük. "Daha az zarar göreyim" derken, aslında başka riskler alıyoruz böylece değil mi?

Elektronik sigaranın tasarımı, solüsyonunun bileşimi, safsızlığı, güvenliği ve güvenli kullanım tavsiyeleri ile ilgili bir standart yoktur. Bu nedenle elektronik sigaraya 'güvenli' ürün denilmesi mümkün değildir. Elektronik sigaralar, normal sigaralar gibi kısa sürede tükenmemekte, daha uzun süre kullanılabilmektedir. Bu durum tüketicilerin yüksek dozda nikotine maruz kalma ve zehirlenme riskini arttırmaktadır.

Ayrıca tüketici, ürünü çok güçlü çektiği takdirde nikotin içeren solüsyonun tüketicinin oral mukozasından hızla emilerek nikotin zehirlenmesine yol açması mümkündür. Kartuşları değiştirilmesi ya da dolumu esnasında da solüsyonun deri ile teması sonucu nikotin emilimi ve toksisitesi gerçekleşebilmektedir. ABD'nin Colorado Springs kentinde elektronik sigarayı içine çekmesini takiben patlaması ile boynu kırılan, ön dişleri ve dudakları parçalanan bir bireyin omurilik operasyonu olmak zorunda kaldığına dair yayın da mevcuttur. Elektronik sigaraların yan etkilerine dair gün geçtikçe daha fazla yayın ve bilgi ortaya çıkmaktadır.

"DAHA FAZLA DUMANSIZ HAVA SAHALARI OLUŞTURMAK İSTİYORUZ"

Tütünle mücadelede kitle iletişim araçları çok etkin bir şekilde kullanılıyor. Elektronik sigara tehlikesini de konu alan yeni projeleriniz olacak mı?

Elektronik sigaraların halkımızın sağlığını korumaya yönelik gerçekleştirdiğimiz tütün kontrolü çalışmalarına yapabileceği olası etkiler öngörülerek Haziran 2013'de 4207 sayılı Kanuna eklenen bir madde ile "Tütün içermeyen ancak tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü nargile ve sigara, tütün ürünü kabul edilir" denilmiş ve böylelikle elektronik sigaraların insanımızın sağlığına yönelik zararlı etkilerinin önüne geçilmesi için tedbir alınmıştır.

Ancak tütünle mücadele yalnızca mevzuat düzenlemelerinin tamamlanması, belli yasakların kamusal hayata geçirilmesi ve denetim mekanizmalarının oluşturulması ile değil, toplumun konuyu sahiplenmesi ve savunuculuğunu yapması ile başarıya ulaşır. Bu nedenle toplumun farkındalığını sağlamada kitle iletişim araçlarının çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle basınımızın bu mücadelede çok önemli roller üstlenebileceğini biliyoruz. Tütün ürünü kullanmayan vatandaşlarımızın haklarının korunması, seslerinin duyurulması, vatandaşların yeni bağımlılık araçlarına karşı farkındalıklarının artırılması noktalarında basın kritik önem taşımaktadır. Yeni dönemde sadece elektronik sigaraya odaklanmayıp tüm tütün ürünlerine yönelik mücadele kapsamımızı genişletmek, daha fazla dumansız hava sahaları oluşturmak istiyoruz. Bunu beraber başaracağımızı umuyoruz.



  • Cuma 17.4 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17.7 ° / 6.2 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 8.1 ° / 6.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
Zonguldak nöbetçi eczaneleri