Tarih: 30.01.2020 14:16

KAMUOYUNA DUYURU

Facebook Twitter Linked-in

İşte o anlamlı Açıklama;

"Sınırlı sorumlu Aytek Alaplı Yat Üreticileri Kooperatifi olarak Alaplı’da yapmayı planladığımız yat ve tekne imalat merkezi üzerinden son zamanlarda ortaya atılan iddialar ve kamuoyunda oluşan kafa karışıklığı karşısında kamuoyunu bilgilendirici açıklama yapmak zarureti hasıl olmuştur.

Bilindiği üzere Alaplı yüzyıllar boyunca tekne üretiminde önemli merkezlerden biri olmuştur.Bilhassa Osmanlı İmparatorluğu zamanında bu bölgede tersanecilik teşvik edilmiştir Bizim amacımız yat ve tekne üretiminde tarihsel bir yeri ve önemi olan Alaplı ilçemizde bu işi yeniden canlandırmak için bir üretim merkezi kurmaktır.

AYTEK 14 YIL ÖNCE KURULDU

Bu amaçla 2006 yılında o günkü belediye başkanımız Faruk Çaturoğlu’nun daveti üzerine Alaplı’mızın geleneksel ata mesleği yat ve tekne imalatını canlandırmak, bağrından çıktığımız ilçemize vefa borcumuzu ödemek, yüzlerce kişiye iş ve aş kapısı açmak, Alaplı’yı bu alanda ülke çapında hatta dünya markası yapmak hedefiyle  S.S.Aytek Alaplı Yat ve Tekne Üretim kooperatifini kurduk. Kooperatifimizin halen kayıtlı 33 üyesi bulunmaktadır. Bu kişisel değil kolektif bir teşebbüstür.

Deniz kıyısında 5084 sayılı yasa kapsamında yapılması planlanan tersane projesi;gerek talep edilen şartların ağırlığı, gerekse dolgu, tahkimat ve mendirek yapım maliyetlerinin aşırı yüksekliği karşısında akamete uğradı.

Bu durum bizi başka arayışlara yöneltti. 14 nisan 2018 yılında Alaplı Kaymakamlığımızda Valimiz Ahmet Çınar Başkanlığında, Zonguldak milletvekilimiz Faruk Çaturoğlu, Kaymakamımız Saim Eskioğlu,Belediye Başkanımız Nuri Tekin,Başkan yardımcısı Fikret Aydın,Ak Parti İlçe Başkanı Mustafa Yavuz,Ticaret ve Sanayi odası Başkanı Recep Ocak ,İstanbul’dan ve bölgeden katılan yat ve tekne üreticileri ile basın mensuplarının katılımı ile bir toplantı düzenlenmiş ve bu toplantıda Çamlıbel Köyünde hazineye ait yaklaşık 72.000 m2 arazinin yat ve tekne imal yeri olarak ilan edilmesi ve kooperatife tahsisi konularında fikir birliğine varılmıştır.

BAKANLIKLARDAN İZİN ALINDI

Bu toplantıdan sonra kooperatifimizin müracaatı üzerine 2 yıla yakın bir tahsis süreci başlamıştır. İlk olarak İl Tarım,DSİ ve bunlara benzer yerel kurumların uygun görüşleri alınmıştır. Proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü tarafından uygun bulunarak kooperatife tahsisine karar verilmiştir.

Bunun üzerine 23 ocak 2020 tarihinde Alaplı kaymakamlığında Kaymakamımız Vedat Yılmaz başkanlığında ,önceki dönem milletvekilimiz Faruk Çaturoğlu,Belediye başkanımız Nuri Tekin,Siyasi Partilerin İlçe başkanları,Oda ve STK başkanları,Çamlıbel Köyü Muhtarı,Bölgeden ve İstanbul’dan katılan yat ve tekne üreticileri, işadamları ve milli emlak temsilcisi huzurunda projenin sunumu yapılmıştır. Katılımcılar proje hakkında bilgilendirilmiş, sorusu olanların  soruları cevaplandırılmıştır.

EN AZ 500 KİŞİ ÇALIŞACAK

Tahsisine karar verilen bu arazide yaklaşık 30.000 m2 kapalı alanda yıllık 50-100 arasında tekne ve yat imal edilerek yaklaşık olarak 350 ila 500 kişi arasında direkt istihdam sağlanacaktır.Bu sayı yan sanayi çalışanları ile birlikte daha da artacaktır.

Fakat hal böyleyken bir kısım çevreler tarafından bu arazi üzerinden peşkeş ve  rant iddiaları ortaya atılmak suretiyle proje itibarsızlaştırmaya çalışılmaktadır.Kasıtlı olarak ortaya atılan bu iddiaların gerçek olması mümkün değildir.Çünkü söz konusu araziler devlet tarafından Tekne İmal Yeri olarak tescil edilmiş olup,sadece yat ve tekne imalatı için kullanılabilecektir.Bunun dışında bir amaçla kullanılması mümkün değildir.Aksi takdirde tahsis iptal olacak ve araziler hazineye iade edilecektir.

Bu işlemlerin kamuoyundan gizli yapıldığı iddiası da doğru değildir.Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yıllardır yapılan bütün işlerimiz kamuoyu ve ilgili mercilerin bilgisi ve onayı dahilinde gerçekleştirilmiştir.

Öte yandan söz konusu arazide su kuyularının bulunduğu doğrudur.Ancak böyle ciddi bir yatırıma onay veren devletimiz her halükarda o su kuyularını uygun yerlere tekrar yapacak  ve hiçbir köyümüz hiçbir vatandaşımız susuz kalmayacaktır.

Yine bu arazinin sel bölgesinde olduğundan bahsedilerek uygun olmadığı iddia edilmektedir.Oysa çay boyundaki bütün fabrika ve tesisler için bu söz konusudur.Tedbir alınarak çözülür.Örneğin Ak-Al hemen derenin kenarındadır,ancak gerekli tedbirleri almıştır.Kooperatifimizde bu tedbirleri alacaktır.

YATLARIN DENİZE ULAŞMASI SORUN OLMAYACAK

Bir başka iddia ise üretilen teknelerin kıyıya nasıl ulaştırılacağı konusudur.Kooperatif üyesi üreticiler Tuzla’da 30 km gibi uzaklıklardan üstelik daha büyük yatları özel araçlarla denize ulaştırmaktadırlar.Oysa bu arazinin denize yakınlığı 3 km’dir ve üretilecek maksimum yat boyu 24 metredir.

Aytek Kooperatifi bu yatırımı yapacak gerekli sermaye,teknik donanım ve bilgi birikimine sahiptir.

Yapılması planlanan bu yatırım ne Çamlıbel Köyüne ne de Alaplı’mıza her hangi bir zararı olmayıp aksine yüzlerce kişiye ve esnafa iş ve aş kapısı olacaktır.

30 yıl öncede AK-AL fabrikasının yapılmasına karşı çıkanlar olmuştu.Ancak bugün bu  fabrikada 1000 civarında kişi çalışmakta ve  evine aş getirmektedir.

Kıymetli hemşerilerimizin bu projeye sahip çıkacaklarından hiçbir surette şüphemiz yoktur."

Kamuoyuna saygıyla duyurulur

 Kooperatif Yönetim Kurulu Adına Başkan

Necatin (İbrahim) Türkoğlu

Türkoğlu Yatçılık




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —