Kdz. Ereğli?nin düşman işgalinden kurtuluşunun 101?inci yılı nedeniyle Atatürk Anıtı?nda resmi tören düzenlendi. Belediye Başkanı Halil Posbıyık, ?Emperyalistlerin gücü, bu topraklarda yükselen bağımsızlık ateşini söndürmeye yetmemiş, atalarımız kahramanc
Kurtuluş Savaşı’nda Fransız işgaline karşı yürütülen mücadele sonunda düşman işgalinden kurtulan ilk ilçe olan Kdz. Ereğli’de 101’inci kurtuluş yılı etkinliklerle kutlanıyor.
Anma ve kutlamalar kapsamında ilk olarak Atatürk Anıtı’nda resmi tören düzenlendi. Kaymakam İsmail Çorumluoğlu, Garnizon Komutanı Tuğamiral Taner Gün, Belediye Başkanı Halil Posbıyık, siyasi parti ilçe başkanları, kent protokolü ve askeri erkanın katılımıyla Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu.
POSBIYIK: GELDİKLERİ GİBİ GİTTİLER
Belediye Başkanı Halil Posbıyık, burada yaptığı konuşmada Ereğli’nin düşman işgalinden kurtulan ilk ilçe olduğunu belirterek, “Fransızlar geldikleri gibi gittiler” dedi.
Posbıyık şunları söyledi:
“Bugün, Karadeniz Ereğli’nin kurtuluşunun 101’inci yılını kutlamanın büyük coşkusunu, gururunu yaşıyoruz.
Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının başlattığı kurtuluş mücadelesi, Müdafaa-ı Hukuk cemiyetleri aracılığıyla yurdun her tarafında emperyalist işgale karşı bağımsızlık savaşının ateşini yakmıştır.
Zonguldak’ın, Fransızların işgali altına girdiği, doğal limanı ve zenginlikleriyle bölgede stratejik öneme sahip olan Ereğli’mizin, Fransızların hedefi haline geldiği bir dönemde Müdafaa-ı Hukuk cemiyetleri Anadolu’muzda, Karadeniz’de, bir çoban ateşi olmuştur.
Bu ateş bağımsızlık ve millet egemenliğinin yolunu açmıştır. Eperyalistlerin gücü, bu topraklarda yükselen bağımsızlık ateşini söndürmeye yetmemiş, atalarımız kahramanca mücadele ederek Ereğli’mizi savunmuşlardır. Fransızlar Ereğli’den geldikleri gibi gitmişlerdir.
Bu mücadelede öncülük yapan Ankara Hükümetinin temsilcisi olarak bizzat bölgeye gelen, Müdafa-i Hukuk cemiyetinin kurulmasında rol oynayan Ereğli Kaymakamı ve Zonguldak’ın ilk milletvekili Tunalı Hilmi Beyi saygıyla anıyorum.
Rüşdiye öğretmeni Nimet Hoca, dönemin Belediye Başkanı Akmanoğlu Raşit gibi önemli isimler, milli şuur içindeki ailelerle bir araya gelerek kısa süre içinde Ereğli’de Müdafaa-ı Hukuk cemiyetinin kurulmasını sağlamışlardır.
Ereğli’nin Kuvayı milliye ruhuyla hareket eden kahramanları, bu topraklarda emperyalistlere geçit vermemişlerdir. Kurtuluş Mücadelesini başlatan ve bütün Anadolu’yu vatan ve bağımsızlık aşkıyla ayağa kaldıran Mustafa Kemal Atatürk, Karadeniz Ereğli’nin işgal sürecini de yakından takip etmiş, verdiği direktiflerle yön vermiştir.
O günlerde Nimet Hoca’nın okuduğu mücadele çağrısı, unutulmaması gereken tarihsel bir belgedir. Onların mücadelesi bizlere ışık tutmaktadır.
Bugün bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını bir kez daha saygıyla, minnetle, rahmetle anıyorum.
Karadeniz Ereğli’nin kurtuluşunda öncü rolü oynayan ve direnişi örgütleyen Müdafaa-ı Hukuk Cemiyeti üyelerini, bu vatan için canını ortaya koyan bütün şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi saygıyla anıyorum.
Ereğli’nin kurtuluşunun 100. Yılı vesilesiyle geçen yıl üç gün süren “100 yılın ışığında Karadeniz Ereğli” sempozyumumuzu internet ortamında büyük bir başarıyla gerçekleştirdik. Birbirinden kıymetli sunumlar film halinde istendiği zaman izlenebiliyor. Özel günlerde yeni kurduğumuz SBD televizyonundan tekrar yayınlıyoruz. Sempozyum metinlerini Türkçe ve İngilizce kitaplar olarak bastırdık ve ilgili yerlere, dünya çapında üniversitelere gönderiyoruz.
Bu kapsamda Ereğli’mizi bir Tunalı Hilmi heykeline kavuşturduk. Türkiye’nin aydınlanma hareketinin öncülerinden, Ereğli’nin sosyal ve kültürel hayatında iz bırakmış çok önemli bir tarihi kişilik Tunalı Hilmi... Bu heykel, Tunalı Hilmi’yi yeni nesillerin de unutmamasına katkıda bulunacaktır.
Bu yıl kurtuluş yıldönümümüzde bir dizi kutlamamız olacak. Ereğlimizin kültürel ve tarihi zenginliğine katkıda bulunacak projelerin açılışını bugün yapıyoruz.
Sahilimizi modern bir kafeye kavuşturduk. Halk Kafe’nin sezon açılışını da bugün yapıyoruz. Denizin kenarında dört mevsim dostlarla buluşabileceğimiz, çayımızı kahvemizi içip, güzel mönüsünden yiyecekler seçebileceğimiz kaliteli, özenli ve ucuz bir kafe olacak burası… Müthiş bir manzarası var. Belediye olarak kendimiz işleteceğiz.
Yine Orhan Gazi büstünün açılışını bugün yapacağız. Osmanlı sınırları Orhan Gazi döneminde Karadeniz’e kadar genişletildi. Bu bölge, Türk boyları ve onları yönlendiren Ahi önderleri aracılığıyla Türkleştirildi. Orhan Gazi döneminde ayrıca vakıf sistemi ve adli teşkilat düzenlendi. Çok sayıda medrese oluşturuldu. Düzenli Türk ordusu ve donanması onun döneminde kuruldu. Kendisini rahmetle minnetle anıyoruz.
Bir başka sürprizimiz daha var. Arkadaşlarımız uzun süredir Ereğli’nin tanıtımı için bir çalışma sürdürüyorlar. Aylar boyunca 60’a yakın müzisyen ve gönüllü stüdyoda ses kaydı yaptı. Ardından Ereğli’nin tarihi ve turistik yerlerinde çekimler yapıldı ve bir klip hazırlandı. Sevgi, Barış ve Dostluk için Söyle dediğimiz bu proje ile türküler, şarkılar ve muhteşem Ereğli görüntüleri eşliğinde Ereğli tanıtım filmi hazırlandı. Bunun gösterimini bugün gerçekleştireceğiz.
Kurtuluş yıldönümümüzde şehrimizin yer yanında bu coşku hissedilsin istiyoruz.
Hepinizi sevgi barış ve dostluk duygularımla selamlıyorum.
Karadeniz Ereğli’nin kurtuluşunun 101. yılı kutlu olsun!”
ÇORUMLUOĞLU: İLKLER HEP EREĞLİ’DEN BAŞLAMIŞTIR
Kaymakam İsmail Çorumluoğlu da yaptığı konuşmada Ereğli’nin ilklerin kenti olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Tabii ki bu mücadele kolay yapılmadı. Çünkü Kurtuluş Savaşı’nın hiçbir kısmı kolay yapılmadı. Bu topraklara biz geldiğimiz günden beri hiçbir günümüz rahat geçmedi. Bugüne kadar bu memleketin başına örülmeye çalışılan tüm çoraplar bu aziz milletin gayretiyle, öngörüsüyle, kenetlenmesiyle hep püskürtüldü. Bundan sonra da hep püskürtülecek. Ama bizim ortak paydamız bu Türkiye, bu bayrak ve bu ezan. Bunlara sahip çıktığımız sürece bu ülkede kimse bizim kılımıza dahi dokunamaz. Hep ilkler Ereğli’den başlamıştır. Kömürü burada çıkarttık. Demiri burada yaptık. Kurtuluş mücadelesine burada katkı sunduk. Devletin ekonomisine Ereğli’den katkıda bulunduk. Bundan sonra da bulunmamız gerekiyor.”
Protokol üyeleri, törenin ardından kentin milli mücadele dönemi kahramanlarından 12’sinin büstünün yer aldığı anıta ve Tunalı Hilmi heykeline karanfil bıraktı.