Kaletepe’nin Ereğli turizmine önemli katkıları olacağını belirten Başkan Posbıyık; “Burayı Ereğli halkı dahi bilmiyor, çünkü stratejik bölge olması nedeniyle koruma altındaydı. Yaptığımız müracaatlar sonunda askeriyeden burayı devir aldık. Bu yolda bize destek olan Garnizon Komutanımız Niyazi Paşa’ya ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Saffet Bozkurt’a Ereğli halkı adına şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Bizans döneminde yapılan Cenevizliler ve Osmanlılar tarafın da kullanılan tarihi Kaletepe, Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın yıllar süren girişimleri sonunda halkın kullanımına açıldı. Doğal güzelliklerinin yanı sıra manzarası ile Ereğlililerin görmediği alan tarihi ile de ön plana çıkıyor.
EREĞLİLİLERİN GÖRMEDİĞİ KALETEPE, AÇILDI...
Karadeniz Ereğli'nin Akarca Mahallesi sınırları içerisinde kalan ve protokol üyelerinin dahi bir bölümünün görebildiği askeri bölge olan Kaletepe’ye giden Belediye Başkanı Halil Posbıyık, CHP İlçe Başkanı Ali Kocamanoğlu, belediye meclis üyesi adayları, daire müdürleri ve ailelerinin de katılımı ile gazetecilerle bir araya geldi, Kaletepe başta olmak üzere gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Ereğli halkının görmediği doğal güzellikleri içerisinde barındıran Kaletepe'nin belediyeye devir edildiğini, yine Göztepe'nin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın imzasıyla Ereğli Belediyesine geçtiğine değinen Başkan Posbıyık, şunları söyledi:
"MUTENA GÜZELLİKLER"
"Ereğli'de mutena güzelliklerin bulunduğu adeta kapalı bir mekanı, Ereğlililerin hiç birinin görmediği muhteşem bir yerin ilk keşfini yapmak üzere gazeteciler, meclis üyeleri ve eşleri ile buraya geldik. Burasına ben protokol ile zaman zaman gelebiliyordum. Gözlerden uzak Ereğlilerin bildiği Kaletepe. Kaletepe, belediyeye devir edilmiş durumda. Bu bölgeyi otlarını temizledik, ham bir şekilde teslim aldık.
-360 DÖNEREK EREĞLİ'Yİ İZLEYEBİLİYORSUNUZ-
Buraya gelenler şaşkın vaziyette, böyle bir güzelliğin Ereğli'de olduğunun farkında olmamanın üzüntüsü içerisinde. İnanılmaz bir güzellik. Muhteşem bir yer. 360 derece dönerek burada Ereğli'yi izleyebiliyorsunuz. Koruma altında tutulan çok değerli tarihi eserler de var. Onları da bütün titizliğimiz ile korumak için gerekli tedbirleri alıyorlar. Bu bölge eskiden askeriyedeydi, stratejik bölgeydi. Kimsenin girmesine izin verilmiyordu. Burada cihazlar falan kaldırıldı, bizde harekete geçtik, burayı alabilmek için. Uzun zamandır gayret ediyoruz. Ereğli halkına bu güzelliği sunalım diye. Bize çok yardım edenler oldu. Başta Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Niyazi Uğur, AK Parti Zonguldak Milletvekili Saffet Bozkurt, bütün işlemlerin yapılmasında, karşımıza çıkan engellerin kaldırılmasında bizlere büyük yardımlarda bulundular. Ereğli halkı adına teşekkür ediyorum.
-HALKIMIZI BURAYI GEZDİRECEĞİZ-
Biz henüz burada çalışmalarımızı yapmadık. Banklar, oturma yerleri konulacak. Çay ocağını kurduk. Buna rağmen havalar güzel gittiği müddetçe 10 gün içerisinde halkı burayı gezdirmeye kararlıyız. Görmek isteyenleri buraya taşıyacağız. Burada mangal, yiyecek içecek yok. Büfede ikramları biz yapacağız, çayı biz vereceğiz. Yaz ayına ilçemize gelenleri burayı taşıyacağız. Ereğli'nin en güzel yerlerinden bir tanesi. İnanılmaz bir doğa, deniz, tarih var burada. Başaramayacağımız hiçbir şey yok.
-GÖZTEPE'YE TELEFERİK-
Teleferik yapacağım diye ortaya çıkmıştım. Problem çıktı. Orada da lojmanlardan dolayı tehlikeli olur diye Göztepe'ye teleferiğin çıkmasını askeriye sakıncalı görerek red verdi. Erdemir lojmanlarına doğru olan bir noktayı seçtik. Süs havuzunun oradan mesafe kısaldı ama teleferik yapmaya karar verdik. Aynı zamanda Göztepe'nin bütün mevkilerinde gezi, piknik alanları hazırladık. Müjde veriyorum Ereğli halkına. 15 gün önce koruma planı Çevre Bakanlığı tarafından imzalandı, burası da belediye uhdesine geçti.
-ÇEŞTEPE İÇİN DE HAZIRLIK VAR-
Ayrıca Çeştepe üzerinde de çalışmamız var. Arka yoldan misafirlerimizi ağırlamak istiyoruz. Ereğli halkı beni iyi dinlesin. Ereğli'de yapılamayacak hiçbir şey yok ama bir takım engeller bize mani oluyor. Belediye meclisinde çoğunluğun yoksa 3'de 2 kararlarla çıkarman gereken işler var. Ereğli'de revizyon işi var, engel oldular çıkartamadık. Ereğli'de yapacağımız bir takım konularda 3'de 2 çoğunluğa ulaşmamız gerekiyor.
-BENİM SON DÖNEMİM-
Rica ediyorum, bu benim son dönemim. Ereğli'ye hizmet etmek iyi hatıralar bırakmak istiyorum. Lütfen sadece Halil Posbıyık'a değil meclis üyelerine de oy vermelerini rica ediyorum. Kırgın olanlar olabilir çocuklarımıza yararlı bir ortam yaratabilmek için her kesi hiçbir partim farkı gözetmeksizin, biz siyaset yapmıyoruz, milletvekilleri siyaset yapsın. Biz yerel halka, köylerimizle birlikte hizmet etmek istiyoruz. Lütfen sadece Posbıyık'a değil aynı zamanda minimum 28 tane meclis üyesi ile meclise girmemi sağlayın gerisini bana bırakın. 5 Senede Ereğli'de neler olacağını hep birlikte göreceğiz. Bunları ispatlamaya başladık. Kapalı bir alanı ortaya çıkarttık, büyük bir uğraşla.
-PROJELER YAPILIYOR, HİKAYE BUNLAR, YERSE...-
Bunlar öyle kolay değil, millet öyle gidiyor stadyumun altına havuz projesi yapıyor, hikaye bunlar. Öyle kolay değil. Limanlar, mendirekler yapıyor, biz belediyede son dönemde ülkenin düştüğü ekonomik sorunlardan dolayı işçi, memurun maaşlarını zor ödüyoruz. Nerden yapıyorsun bunu? Kasadan haberin var mı? Yok, yersen. Yersen gidiyor işte. Açık ve net söylüyorum. Ömrümü Ereğli'ye verdim. Milletvekilliğine falan da soyunmadım, Ereğli halkına hizmet etmek istiyorum. Ereğli'de çok kalıcı tesisler yapmak için en az 28 meclis üyesi ile desteklemenizi istiyorum. Bu bölge Ereğli halkının hizmetine sokmaktan ben ve meclis üyelerimizle mutluyuz. Hayırlı uğurlu olsun."
-KALETEPE’NİN TARİHİ-
Kaletepe (Herakleia Tepesi, Karadeniz Ereğli Kalesi):
Deniz seviyesinden yaklaşık 150-200 metre olan bu doğal yükselti kentimizi çevreleyen tepelerden biridir. Tarihsel süreç içerisinde yöreyi yurt edinen uygarlıklar tarafından sur (kent surları) içerisine alınmıştır. Kaynaklara göre Herakleia Pontika tiranlığı döneminde, (MÖ 4. yy) kentin akropolisi bu tepe üzerinde kurulmuştur. Kalede, kare planlı bir baş kule ile ona sur duvarları ile bağlı masif kulelerin sınırlandırdığı, paralel kenar biçiminde bir açık sarnıç yer almaktadır. Güneydoğu yönündeki kule geniş bir yarıkla ayaktadır, ancak kuzeydoğu yönündeki kule ile kuzeybatı ucundaki kule/duvar yoğun ağaç ve çalı oluşumu nedeni ile gözlemlenememektedir. Antik döneme ait eserlerin günümüze ulaşamamasının en önemli nedeni, MÖ 70’te Romalıların kente hâkim olduğu kuşatmada, Herakleia’nın tamamen yağmalanmış olmasıdır. Ereğli Kalesi’nin inşa edildiği tarih kesin olarak bilinmemekle birlikte yapım tekniğine ve kent surlarındaki kitabeye dayanarak Bizans dönemine tarihlenmektedir. Ayrıca kale Cenevizliler ve Osmanlılar tarafından da kullanılmıştır.