Asgari ücrete zam bekleyen milyonlarca kişi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun kritik toplantısı öncesi önemli açıklamalar geldi. Memur ve emeklilere yapılacak enflasyon farkı zammı, 3600 ek gösterge derken asgari ücret ile çalışanlar da maaşlara zam yapılması için beklentiye girmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz gün yapılan kabine toplantısının ardından asgari ücrete kesin olarak zam yapılacağını açıklamıştı.
Erdoğan ayrıca hükümet, işçi ve işveren kesiminin yapılacak artış için masaya oturması talimatı verdiğini açıklamıştı. Erdoğan’ın çağrısı sonrası taraflar bugün bir araya geldi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Vedat Bilgin başkanlığında Bakanlık ev sahipliğinde toplandı.
Açıklamaların ardından basına kapalı olarak devam eden toplantı yaklaşık bir buçuk saat sürdü. NTV'de yer alan haberde ilk toplantıdan çıkan mutabakata göre, asgari ücretteki artış temmuz ayından itibaren geçerli olacak ve asgari ücrete vergi muafiyeti, yeni zamla ulaşılan rakam için de geçerli olacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamalarından satırbaşları:
Türkiye geçtiğimiz Aralık ayının sonunda tarihi bir asgari ücret sözleşmesine imza atmış bulunuyordu. Bundan bütün toplum orta sınıfta memnun olmuştu. Asgari ücret sadece asgari ücretlilerle ilgili olmayan toplumun genelini ilgilendiren bir ücret birimidir. Asgari ücretin sınırlı bir etkisi olmadığını buradan görmek lazım.
40 küsür dolarlardan petrol varilinin 120 doların üstüne çıktığı dönemlerden geçtik. Her şeye rağmen bu sorunun çözümü için biz kararlı adımlarla yürümek zorundayız. Büyüme rakamları Türkiye’nin üretim gücünün arttığını göstermektedir.
Üretimdeki gücümüz Türkiye’nin ileride bu sorunları aşılmasın ümitli olmamız gerektiğini göstermektedir. Biz üreterek ihracat yaparak enflasyonu aşacağız, döviz üreterek enflasyonu aşacağız. Çalışanlarımızı emekçilerimizi Türkiye’nin üretim gücü olan emekçilerimizi koruyacak düzenlemeleri hayata geçirmek zorundayız. Bugün geldiğimiz ortamda çalışanlarımızın enflasyon karşısında korunması bizim görevimizdir bunu yapmak zorundayız. Bu konuda da elimizdeki en önemli araç asgari ücretin yeniden belirlenmesidir. Asgari ücret sadece bu kapsamda çalışanlarla sınırlı değildir. Onların üstünde çalışan emekçilerimizin de gelirlerinde pozitif etki yapacaktır. İlk bin içerisinde Türkiye’de örgütlü iş yeri sayısı yüzde 13-14’e yakındır bu çok ciddi bir sorundur.
TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol'un açıklamalarından satırbaşları:
Ben de öncelikle bu sürecin ülkemiz adına hayırlı olmasını temenni ediyorum. Birkaç aydır oldukça da sık gündem olan emtia fiyatları enerji fiyatları pek de kolay olmayan bir dönemden geçiyoruz. Üçlü mutabakatla altını çizmek istiyorum bunun ara bir zam ihtiyacı olduğunu düşünerek bir araya geldik. TİSK dengeli bir asgari ücret tespiti yapılması konusunda elini taşın altına koyacaktır.
TÜRK – İŞ Başkanı Ergün Atalay'ın açıklamalarından satırbaşları:
Enflasyonda olan bu yüksek artıştan kaynaklanan bir sorun var. Bugün 3600 ile ilgili bir Meclis'te yasa tasarısı var. Orada emeklilerle ilgili bir rakam var onu da biraz daha yukarıya çekerseniz güzel olur. Asgari ücretle ilgili de bu yıl güzel bir zam yaptık ama maalesef bu aldığımız zam özellikle gıdadaki olan yüksek enflasyon nedeniyle eridi.
Çalışanlar bu ülkede en yüksek sıkıntıyı yaşayan kesim. İnsanlar son yıllarda görmediği şekilde bir ekonomik sıkıntı içerisindeler o yüzden bu toplantı yapılıyor. Temennim oluşan enflasyon ortada o enflasyon doğrultusunda asgari ücretliyi nefes aldıracak bir düzenleme olur diye talebimiz var.
Türk-İş masaya enflasyon kayıplarının giderilmesi talebiyle oturacak. Türk-İş altı aylık enflasyonun kamu çalışanları gibi asgari ücretlilere de yansıtılmasını temel istemi olarak gündemde tutuyor. Türk-İş’in bir diğer talebi de SGK işçi primlerinde indirim yapılması ve bu indirimin çalışanların ücretlerine yansıtılarak bir gelir artışı sağlanması. Komisyon masasında işverenleri temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ise, çalışanların refahını artıracak her türlü adıma olumlu yaklaştıklarını, aynı zamanda küresel ekonomideki belirsizliklerin de dikkate alınarak, ortak bir karar alınmasını istediklerini açıklamıştı. TİSK, bu çerçevede SGK işveren primlerinde indirim yapılmasını, daha önce TÜRK-İş’le vardıkları uzlaşma çerçevesinde SGK işçi primlerinin 5 puan düşürülmesini, İşsizlik Sigortası priminde 2 puanlık işveren payının alınmamasını ve belirli bir süre için daha önce uygulanan asgari ücret desteğinin tekrar uygulamaya girmesini talep ediyor.