Sarıkamış Deniz Şehitleri 108. yılında anıldı

Sarıkamış Deniz Şehitleri 108. yılında anıldı

1.Dünya Savaşı devam ederken, İstanbul’dan hareket ederek Kafkas Cephesi’ne yardım götüren ancak 7 Kasım 1914 sabahı Ereğli açıklarında Rus Savaş gemilerince batırılan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa gemilerinde şehit olan ve tarihe Sarıkamış Deniz Şehitleri olarak geçen 221 şehit için Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından sahil bandında yaptırılan ‘Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı’nda 108’nciyılında anma töreni düzenlendi.

Törene, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Karadeniz Bölge Komutanı Niyazi Uğur, Belediye Başkanı Halil Posbıyık ve eşi Neriman Posbıyık, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, İl Jandarma Komutanı Cezmi Yalınkılıç, Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Metin Ataç, Sarıkamış Dayanışma Grubu Kurucu Başkanı Prof.Dr. Bingür Sönmez, Sarıkamış Platform Başkanı Ümit Kabay, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, askeri ve sivil erkan ile öğrenciler katıldı.

ÖĞRENCİLER ÜNİFORMALARLA YÜRÜDÜ

Sarıkamış Harekatına katılmış askerlerin giydiği üniformaları üzerlerine giyen öğrenciler ve kent protokolü Bozhanemevkisinden anıt önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Anıta çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

EŞSİZ ZAFERLERLE ULAŞILDI

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, yaptığı konuşmada, şanlı tarihin ülkenin birlik ve bütünlüğü, milletin özgürlük ve bağımsızlık uğruna temeli fedakarlık, cesaret ve destansı kahramanlıklarla dolu mücadeleler ve şanlı zaferlerle yoğrulduğunu söyledi.

Eşsiz zaferlerle ulaşılan, özgürlük, bağımsızlık ve vatanın bölünmez bütünlüğü, bu uğurda canını feda etmekten biran olsun çekinmeyen aziz şehitlerin ve kahraman gazilerin azim, inanç ve kararlılığı sayesinde sağlandığını anlatan Tutulmaz, şunları söyledi:

"DRAMATİK, HÜZÜN VERİCİ VE ACI DOLU"

"Bu onurlu mücadeleler çoğu zaman şanlı zaferlerle anıldığı kadar bazen asil milletimizin büyük bir cesaretle destansı kahramanlıklar sergilediği ancak dramatik, hüzün verici ve acı dolu anlarıyla da hatırlanmaktadır. Birinci dünya savaşında Kars ilimiz ve çevresini Rus güçlerinden geri almak için Kafkasya cephesinde başlatılan Sarıkamış harekatı tarihimizin en hüzün veren savaşlarından birisi olmuştur. Harekat esnasında kahraman askerlerimize destek olmak üzere cephane, kışlık yiyecek, kışlık donanım ve erzak götürmek üzere İstanbul'dan Trabzon'da yola çıkan içerisinde subay ve askerlerimiz de bulunan sivil, ancak askeri amaçla kullanılan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa nakliye gemimiz Ereğli açıklarında Rus savaş gemilerinin açtığı ateşle batırılmıştır, gemilerde bulunan personel şehit ve esir düşmüştür. Ülkemizin birlik ve bütünlüğü uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizin azmi, inancı, cesareti ve manevi hatıraları hiçbir zaman millet olarak unutmayacağız. Milli birlik ve beraberliğimizin, bütünlüğümüzün simgesi olan o yüksek ruhu her zaman yaşatacak aziz şehitlerimizin acılarını yüreğimizde taşıyacağız."

BAŞKAN POSBIYIK: “KDZ. EREĞLİ BELEDİYESİ, SARIKAMIŞ DENİZ ŞEHİTLERİNİ EREĞLİ’DE YAŞATIYOR”

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık yaptığı konuşmada 3 geminin Ereğli açıklarında Rus donanması tarafından batırıldığını belirterek 221 şehidin ismini Ereğli’de yaşattıklarını söyledi. Törene katılan Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Metin Ataç ve Prof.Dr. Bingür Sönmez’e teşekkür eden Başkan Posbıyık, “Sayın Paşamızın Alemdar Müze Gemisi’ni yaparken verdiği katkıları unutmuyoruz. Bingür hocamız da bize şehitlerin ismini verdiğinde bu anıtı yaptırdık. Projelerine devam etsin istiyoruz. Burayı daha da büyütelim” dedi.

Başkan Posbıyık şunları söyledi:

“108 yıl sonra bugün burada, bir daha dönmemek üzere giden, en şerefli kahramanları yad etmek üzere bir aradayız.

Tarihimizde büyük kahramanlıkların yanı sıra büyük facialar da yaşanmıştır.

1914 yılında Birinci Dünya Savaşı’nda Sarıkamış’ta savaşan askerlerimize; kışlık üniforma, erzak ve mühimmat ulaştırmak için yola çıkan 3 dev yük gemisi, Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa, Karadeniz Ereğli açıklarında Rus donanması tarafından batırılmıştır.

Tarihin seyrini değiştiren bu olayda,  bu toprakları vatan kılan ecdadımız,  ölmeyi göze alarak yola çıkmışlardır.

7 Kasım 1914’te şehit olan askerlerimizin gösterdiği kahramanlığı ve o kahramanlığın yazdığı destanı büyük bir saygıyla hatırlıyoruz.

Bir milletin, bir devletin en önemli özelliği, geçmişinde kendilerine hizmet etmiş olduğu insanlara sahip çıkması, anması ve yaşatması ile önemlidir.

Prof. Dr. Bingür Sönmez Hocamız, yıllar süren kararlı çalışmalarıyla, Sarıkamış’la ilgili tarihi gerçeği ortaya çıkarmış, bizlere ışık tutmuştur. Sönmez, Bahr-i Ahmer, Bezm-i Alem ve Mithat Paşa gemilerinin mürettebatlarının isimlerini tespit etmiştir.

Biz de Aziz şehitlerimizin isimlerini, Karadeniz Ereğli Belediyesi olarak bu kıymetli anıta yazdırdık. Bu anıtta; hem Sarıkamış’ta şehit olan Karadeniz Ereğlililerin, hem de batan 3 geminin 221 mürettebatının isimleri yazılı.

Her yıl 7 Kasım tarihinde Sarıkamış Deniz Şehitleri anısına, şehitlerimizin aziz hatıralarını yaşatmak için yaptırdığımız bu anıtın etrafında buluşuyor,

Hem onları, hem de Sarıkamış'ta şehit düşen binlerce vatan evladını rahmetle, minnetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz.

Destanların ve kahramanlıkların şehri Ereğli'de, sevgi barış ve dostluk duygularımla hepinizi selamlıyorum.”

SÖNMEZ’İ DUYGULANDIRAN ELEKTRONİK POSTA

Sarıkamış Dayanışma Gurubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez de, kendisine iletilen bir elektronik postayı okudu.

Sönmez şunları söyledi:
“Ben size çok farklı bir şey sunacağım bugün. İlk törenimizi 2007 yılında yaptık. O zaman, en çok okunan gazetede manşette çıktık. O haberi yapan Sayın Candaş Tolga, benim çok sevgili arkadaşımdır. Ona bir ‘e’ mail geldi. Şöyle yazıyordu: ‘Sayın Candaş Tolga. 50. Yıl Refet Bele İlkokulu’nda sınıf öğretmeniyim. Bugünkü haberi okuduğumda gözlerime inanamadım. Rahmetli babam hep anlatırdı ve biz inanmazdık. Dedemiz Sarıkamış’a giderken bir gemide boğuşmuş ve bunu devlet sakladığı için ne ölüsüne ulaşabilmişler ne de gizli olduğu için bir şehit madalyası bile aileme verilmemiş. Bizde ablamla Allah biliyor ya bu hikayede babama inanmaz o anlattıktan sonra adaya gider gizli gizli gülerdik. Allah’ın Sarıkamış’ında sen git de denizde boğul diye dalga geçerdik babamla. Bugün gazeteyi elime aldığımda olduğum yere yığıldım kaldım. Ablamı arayıp hemen bir Posta Gazetesi al dedim. İnternete giren ablam ağlaya ağlaya beni arıyordu. İki kardeş telefonda dakikalarca ağladık. Babamızın anlattıklarının doğru olduğunu görüp kahrolduk.’
Arz ettim. Ben şuanda hepiniz adına Sarıkamış şehitlerine mitten duyuyorum.”
Sönmez, bu sırada oldukça  duygulandı.

KABAY: SAVAŞIN SEYRİ ÇOK FARKLI OLURDU

Sarıkamış Platform Başkanı Ümit Kabay da yaptığı konuşmada, 4 Kasım 1914’ün tarih dönüm noktalarından birisi olduğunu söyledi. O tarihte her şeyin planlandığı gibi gitmesi durumda savaşın kaderinin farklı olacağını ifade eden Kabay şöyle dedi:
“İstanbul’dan Trabzon’a oradan da Sarıkamış’a gönderilen asker, mühimmat, erzak, giyecek ve diğer savaş malzemeler Sarıkamış’a gidebilseydi savaşın seyri çok farklı olurdu. 3 gemimizin Karadeniz Ereğli açıklarında Rus’lar tarafından batırılması Osmanlı Devleti’nin ve 1. Dünya Savaşı’nın kaderini değiştirmiştir. Gemilerimizin Ereğli açıklarında batırılması ile 3 bin kahramanız şehit olmuştur. Savaş malzemelerinin Sarıkamış’a ulaşmaması ile de daha büyük bir hüznün yaşanmasının başlangıcı olmuştur. Gemilerimiz Ereğli’de batırılmasaydı Sarıkamış’ta 90 bin askerimiz donarak şehit olmayacaktı. Bu hazın faciadan sonra bizlere düşen görev bu yaşananlardan ders çıkartmak ve aziz şehitlerimizin hatıralarını yaşatarak canlı tutmaktır.”

MEHTERAN KONSER VERDİ

Buradaki törenin ardından Milli Savunma Bakanlığı Mehteran Birlik Komutanlığı'nca Amfi Tiyatro'da konser verildi. Protokol üyeleri, daha sonra TCG Yıldırım Fırkateyniile gemilerin battığı yere açılarak denize çelenk bıraktı. Törene Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, İl Jandarma Komutanı Cezmi Yalınkılıç, Karadeniz Bölge Komutanı Niyazi Uğur, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Metin Ataç, Sarıkamış Dayanışma Grubu Kurucu Başkanı Prof.Dr. Bingür Sönmez, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, askeri ve sivil erkan ile öğrenciler katıldı.

DENİZE ÇELENK BIRAKILDI

"Bezm-i Alem", "Bahr-i Ahmer" ve "Mithat Paşa" gemilerinin mürettebatı için ilçe protokolü tarafından Deniz Kuvvetleri’ne bağlı TCG Yıldıray Gemisi ile olayın yaşandığı bölgede mavi sulara çelenk bırakıldı.