Açıklama şöyle:
Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve onu var eden tüm milli değerler ile bir bütündür ve asla ayrıştırılamayacağı gibi bir siyasi grubun veya görüşün tahakkümü altına alınamaz. Bu bağlamda ülkemizi ve ulusumuzu yaratan tüm değerlere saygı göstermek bir vatandaşlık görevidir. Vatanımızın ve milletimizin bölünmez bütünlüğüne, kurucu değerlerine ve milletimizin maneviyatına sahip çıkmak ise tüm vatandaşlarımızın en önemli görevidir.
Bu kapsamda milli ve manevi duygularımızın temelini oluşturan en önemli unsurların başında, vatanımızı emperyalist işgal güçlerinden geri kazandığımız Ulusal Kurtuluş Savaşımız gelmektedir. Bu kurtuluşun mimarları başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere tüm şerefli komutanlarımızı saygı ile yâd etmek ise her Türk vatandaşının asli görevidir.
Son yıllarda Cumhuriyetimizin kurucusu ve ebedi Başkomutan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’e karşı yürütülen esef verici, acımasız ve hayasız saldırıların yanında onun ve tüm kurucu iradenin aziz hatırasına yönelen çirkin saldırıları üzüntü, kalp kırıklığı ve Cumhuriyetimizin temelinin sağlamlığına inanan ve güvenen bir vakarla gözlemliyor, devletimizin adaletine sonuna kadar sürecek bağlılığımızla bu hayasız saldırıların nihayet bulacağı günü ümitle bekliyoruz.
Değerli Basın Mensupları,
Aziz Atatürk’ün Zonguldak’ı ziyaretinde kendisine çiçek takdim eden Sn.Ayten ALPER’in heykeline 2017 Ağustos ayında gerçekleştirilen saldırı ve daha sonra kıyı düzenlemesi kapsamında tekrar yerine koyulacağı vaadi ile kaldırılan heykelin uğradığı muameleler ile başlayan, bu günlerde de ulusal Kurtuluş Savaşımızın Garp Cephesi Komutanı, 1. ve 2. İnönü Savaşlarının muzaffer komutanı, Türkiye Cumhuriyetinin İlk Başbakanı ve 2. Cumhurbaşkanı İsmet İNÖNÜ’nün Zonguldak ve Zonguldaklılara verdiği öneme binaen şükran hisleri ile inşa edilen anıtının önünde yapılan düzenleme ile devam eden “Kurucu Değerlere” yönelik sıradanlaştırma ve önemsizleştirme gayretlerini üzüntü ve hayal kırıklığı ile izlemekteyiz.
Değerli Basın Mensupları,
Ülkemizde halen 28 adet İsmet İNÖNÜ heykeli ve anıtı yer almaktadır. Bunlardan 5 tanesi Ankara’da 3 tanesi İstanbul’da, 2’şer tanesi İzmir, Kırklareli ve Malatya’da diğerleri ise Zonguldak, Bilecik, Erzincan, Bursa, Sivas, Mersin, Balıkesir, Kıbrıs, Kütahya, Edirne, İzmit, Adana, Hatay, Antalya ve Çanakkale’de bulunmaktadır. Ancak bunlardan sadece iki tanesinde İsmet İNÖNÜ bir at üstünde figürleştirilmiş olup, Kurucu ve Ulusal Kurtuluş Savaşımıza vurgu yapılmıştır. Bu anıt onun ülkemizdeki asli yerinin tespiti ve manevi kişiliği bakımından da ayrıca bir öneme sahiptir.
Bu yönü ile engin ve sarsılmaz bir saygıyı hak eden İsmet İNÖNÜ’nün ülkemiz ve Zonguldak’taki anısına ile manevi kişiliğine yakışmayan bir muameleye tabi tutularak hükümet meydanında bulunan anıtının önündeki alana, anıtın yapılış hissiyatı ve onu temsil eden manevi değerlerle uyuşmayan, yapılış amacındaki spor etkinliğinin harekete ve hıza dayalı olduğu bilinen ve sporcu sağlığı bakımından ise son derece tehlikeli konumlandırılan bir düzenleme yapılmış olması kabul edilemez bir yaklaşım olup, ülkemizdeki diğer 27 anıt ve heykelin asla karşı karşıya olmadığı orantısız düşüncesizlik ve vizyonsuzluk ürünü bir uygulamadır.
Değerli Basın Mensupları,
Yaşamı boyunca 11 kez Zonguldak’ı ziyaret eden, genç Türkiye Cumhuriyetinin kalkınmasına lokomotif görevi görecek tüm ağır sanayi faaliyetini ilimize ve yakın çevresine konuşlandırarak adeta Zonguldak’ı genç devletin prensi ilan eden bir devlet adamının, Zonguldak’ta uğradığı bu muamelenin ne siyasetle ne de proje üretimi mantığı ile izahı yoktur. Bu olsa olsa İsmet İNÖNÜ’yü değersizleştirme, önemsizleştirme ve aziz hatırasını toplum dimağından silmeye yönelik bir adımdır. Muadili anıt sahibi illerin böylesine basitleştirilmiş bir uygulamayı aklından bile geçirmediği ortamda, Zonguldak gibi yüzü batıya ve çağdaş uygarlığa dönük bir ilde olsa olsa spor parklar içinde değerlendirilebilecek bir projenin, getirilip devletin tüm kural ve kurumları ile toplandığı, Milli Bayram ve merasimlerde devlet erkânının bir araya geldiği Hükümet Meydanına ve İsmet İNÖNÜ anıtının önünde gerçekleştirilmesi en hafif deyimi ile vizyonsuzluk, idare misyonunun bilincine varamamak ve daha önemlisi sistemsiz, proje mantığından bihaber yönetim zihniyetinin tezahürüdür.
Bu sebeple anıt önündeki “KAMU VİCDANINI” rahatsız eden düzenlemenin derhal kaldırılması ve söz konusu alanın devletin hükmü şahsiyetine yakışır bir düzenleme ile projelendirilerek halkımıza kazandırılması beklenmektedir.
Değerli Basın Mensupları,
Zonguldak Türkiye Cumhuriyetinin ilk kenti ve tüm asli unsurları ile adeta bir Türkiye mozaiğidir. Her rengin ve her yaşamın ilelebet vücut bulacağı bu doğa ve sanayi tarihi harikası kente yapılabilecek en büyük kötülük onu var eden değerlerden koparmak ve ona ait olmayan uygulamalara maruz bırakmaktır. Bu kent daha önce de farklı iktidar ve düşünce sahiplerinin yönetimini görmekle beraber hiçbir zaman kendi değerlerini ortadan kaldırmaya yönelik bir akım ve hareketle karşılaşmadı. Buna yönelik emeller olmadı değil elbet ama bu gibi niyetle ne varlığını sürdürebildi ne de saygı ile anılan bir geçmişe sahip olabildi. Zonguldak geçmişine iz bırakan yöneticilerini hep saygı ile yad etti hatta onları devletin en üst kademelerine taşıyarak mükafatlandırdı. Caddelerine, sokaklarına, parklarına ve tüm değerli bildiği kent parçalarına adlarını verdi. Öyle ki; bu şerefe mazhar olanlardan bazıları kent belleği sayılan müzelerindeki müstesna yerlerine intikal etmiş bulunmaktadırlar. Ancak şu unutulmamalıdır ki; bu şerefe mazhar olanların tek bir ortak yanı vardır. Cumhuriyet ve Zonguldak değerleri ile çatışmamak, onlara sahip çıkarak gelecek kuşaklara güvenli aktarımını sağlamaktır. Bu yüzdendir ki; tüm Zonguldak sayfaları onların aziz hatıraları ile doludur.
Değerli Basın Mensupları,
67’LİLER PLATFORMU olarak; kentimizi geliştirecek ve ona değer katacak vizyon ve misyon sahibi her yöneticiye, projeye ve yatırıma saygılı ve arzuluyuz. Ancak; kenti gerçekliğinden, geçmişindeki değerlerinden, geleceğe yönelik umutları ile gelecek kuşaklara bırakacağı emanetleri ortadan kaldıran, milli ve manevi değerlerini hiçe sayan, çevresine ve doğasına duyduğu sevgiyi örseleyen ve daha önemlisi her türlü emeği yok sayan uygulamalara sonuna kadar karşı olacağız. Bu noktada tüm anayasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağız.
67’LİLER PLATFORMU; güzeli, değerli olanı, korunması gerekeni, en yüce değer emeği öne alan bir anlayışla kurulmuş olup, bu misyonuna karşı gelişecek her türlü akıma, düşünceye ve harekete karşı birlik olmak üzere duygu ve his temelinde bir araya gelen bir kent dayanışmasıdır.
67’LİLER PLATFORMU; Zonguldak ve ilçelerinin bir bütün olarak kalkınması ile çağdaş kentler seviyesine çıkarılması için çaba harcamak üzere bir araya gelmiş sivil inisiyatiftir. Platform her daim Zonguldaklıların yanında olacak ve Zonguldak’ın tüm sorunlarına karşı gerçekçi ve yapıcı gayretlerini sürdürecektir.
67’LİLER PLATFORMU olarak beklentimiz; kentimizin benliğini ve kimliğini unutturmaya yönelik davranışlardan ve projelerden uzak durulması, ortak alanlarda geliştirilecek tüm projelerde kentli haklarına saygılı ve Zonguldak’ın temel değerlerini öne alan bir yaklaşımla davranılmasıdır.
67’LİLER PLATFORMU olarak olmazsa olmazımız Zonguldaklılık bilincimiz, insanımız, doğamız, çevremiz ve tarihsel miraslarımızdır.
Saygılarımızla;
67’LİLER PLATFORMU İcra Kurulu